Vorige pagina

Veelgestelde vragen

AlgemeenArrow downArrow up

Uitleg behandeling

Hoe kan ik een afspraak maken?

U kunt op verschillende manieren een afspraak maken, onlineper telefoon of u kunt worden teruggebeld door één van onze medewerkers om een afspraak te maken.

Wordt mijn behandeling bij jullie door mijn zorgverzekeraar vergoed?

Alle behandelingen die wij uitvoeren vallen onder verzekerde zorg. Dat betekent dat de kosten door uw zorgverzekeraar 100% worden vergoed na aftrek van uw eigen risico. Het wettelijk eigen risico voor 2015 is vastgesteld op €375,-. Mogelijk hebt u vrijwillig voor een hoger eigen risico gekozen.

Heb ik een verwijsbrief nodig voor een bezoek bij Orthopedium?

Vanaf 1 januari 2012 is het verplicht om verwijsgegevens te overhandigen aan de zorgverzekeraar.  De zorgverzekeraars stellen steeds strengere eisen aan de vergoeding van medisch specialistische zorg. Zonder een verwijsbrief worden de kosten voor een consult of behandeling bij een medisch specialist niet vergoed. Voor het maken van een afspraak dient u in het bezit te zijn van een verwijsbrief van uw huisarts/bedrijfsarts/ medisch specialist, tenzij u door uw huisarts via ZorgDomein bent verwezen, dan zijn wij al in het bezit van uw digitale verwijsbrief. U bent in dat geval in het bezit van een ZD-nummer.

De verwijsbrief moet bestaat uit de volgende gegevens:

 • Naam patiënt
 • Naam verwijzer
 • Datering (LET OP: De datum van de verwijsbrief moet liggen vóór of op de dag van uw eerste consult)
 • Indicatie

In welke situaties moet ik een verwijsbrief meenemen?

 • Nieuwe patiënt, nieuwe zorgvraag (u komt voor de 1ekeer bij Orthopedium)
 • Bestaande patiënt, nieuwe zorgvraag (u bent onder behandeling bij één van onze specialisten maar u heeft een andere klacht, waarvoor u naar de specialist moet.)
 • Bestaande patiënt, oude zorgvraag waarvan de behandeling is beëindigd in overleg met de medisch specialist (de specialist heeft bij het laatste bezoek laten weten dat u niet meer terug hoeft te komen).

Wat is Orthopedium voor organisatie?

Orthopedium is een hooggespecialiseerde kliniek in Delft opgericht door orthopedisch chirurgen.  Alle behandelingen vallen onder verzekerde zorg. Er werken 8 orthopedisch chirurgen die binnen de orthopedie gespecialiseerd zijn in een deelgebied van het bewegingsapparaat, zoals knie, heup of schouder. Onderdeel van de medische visie is dat u als patiënt advies en behandeling krijgt van de meest deskundige specialist voor uw klacht. Deze specialisatie uit zich in maximale gezondheidswinst voor de patiënt. Orthopedium geeft vooraf inzicht in het te verwachten resultaat van de behandeling. De kritische patiënt geeft de kliniek bestaansrecht, al onze medewerkers doen er dan ook alles aan om te zorgen dat u zich welkom en gehoord voelt.

Welke wachttijden gelden voor de verschillende behandelingen?

Klik hier voor een actueel overzicht van onze wachttijden.

Waar wordt mijn behandeling uitgevoerd?

Orthopedium beschikt over twee locaties waar behandelingen worden uitgevoerd. In Kliniek Orthopedium in Delft worden alle dagbehandelingen verricht. In het Vlietland Ziekenhuis te Schiedam worden de behandelingen met een korte opname uitgevoerd. De efficiënte organisatie en planning van de behandelingen zorgt er voor dat u altijd snel bij ons terecht kunt. Zo bent u altijd verzekerd van kwalitatieve en deskundige zorg.

Wat gebeurt er als ik niet in Kliniek Orthopedium in Delft geopereerd kan worden?

Als u niet in Delft geopereerd kunt worden, bijvoorbeeld door uw medische voorgeschiedenis, dan wordt u door uw eigen orthopeed in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam geopereerd. U krijgt dan van tevoren een afspraak bij de anesthesioloog in het Vlietland Ziekenhuis.

Wanneer word ik gebeld voor opname?

Als u wordt geopereerd in het Vlietland Ziekenhuis wordt u ongeveer 6 weken voor opname door ons gebeld. U hoeft zelf hierover geen contact op te nemen. Als u voorkeur heeft voor een bepaalde periode dan zullen wij hier zoveel mogelijk rekening mee houden. 

Mag ik roken voor de operatie, wat is jullie advies?

Wij adviseren u 7 dagen, maar zeker 48 uur vóór de geplande operatiedatum te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat roken de wondgenezing vertraagt en hierdoor kunnen mogelijke complicaties optreden na de operatie.

Kan ik Orthopedium goed bereiken met de auto?

Kliniek Orthopedium in Delft is uitstekend bereikbaar met de auto: de kliniek ligt naast de snelweg A13. Bij onze kliniek kunt u gratis parkeren. Ook beschikken wij over een gereserveerde parkeerplaats voor het halen en brengen van patiënten, vlak naast het gebouw.

Mijn vraag staat er niet tussen? 

U kunt uw vraag stellen door een e-mail te sturen aan info@orthopedium.nl  of u kunt ons telefonisch bereiken onder telefoonnummer 088-0088444.  Wij streven er naar uw vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

KniegewrichtArrow downArrow up

Knie kijkoperatie


Is een knie kijkoperatie veilig?
Ja, een knie kijkoperatie is een veilige ingreep. De kans op een complicatie bij deze operatie is klein. Klik hier voor alle informatie over de knie kijkoperatie.

Wanneer mag ik weer werken, sporten en deelnemen aan het verkeer na een kniekijkoperatie?
Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. U mag buiten fietsen als u zelfstandig zonder krukken loopt, u uw knie voldoende kunt buigen en u op één been in balans kunt staan. Sportactiviteiten kunnen, als de knie het toelaat, voorzichtig worden hervat na 4 tot 6 weken, tenzij anders met u wordt afgesproken door uw orthopeed en/of fysiotherapeut. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt af van het werk wat u doet. Hervatten van een kantoorbaan is meestal mogelijk na enkele dagen. Zwaarder werk kan meestal na enkele weken worden hervat.

Voorste kruisband reconstructie

 

Waarom wordt mijn gescheurde voorste kruisband niet meer gehecht?
De gescheurde voorste kruisband geneest niet meer, ook niet als hij wordt gehecht. Daarom heeft het hechten van de voorste kruisband  geen zin.

Is er bij een gescheurde voorste kruisband altijd een operatie nodig?
Nee, soms is dit niet (direct) nodig. Als de voorste kruisband net is gescheurd, begint u met rust, lopen met krukken, eventueel een steunend verband en bij uitzondering een brace. Er wordt een traject gestart met fysiotherapie waarbij de bovenbeenspieren goed worden getraind en veel aandacht wordt besteed aan de coördinatie en samenwerking van de spieren rond de knie. Hiermee wordt veelal voldoende stabiliteit gecreëerd om de dagelijkse dingen te doen en om lichte sportactiviteiten te doen. Als de knie echter meer stabiliteit nodig heeft dan met fysiotherapie kan worden bereikt of als de orthopeed inschat dat de knie zonder operatie te veel schade zal oplopen, wordt besloten tot een reconstructie van de voorste kruisband. 

Gescheurde meniscus

Mijn meniscus is gescheurd, wat gaat er gebeuren?
Een gescheurde meniscus geneest niet vanzelf. Soms kan de scheur gehecht worden, maar meestal zal het gescheurde gedeelte van de meniscus moeten worden verwijderd. Er wordt niet meer dan nodig verwijderd van de meniscus, zodat de schokdempende functie van de meniscus zoveel mogelijk wordt behouden. Het gedeelte van de meniscus dat is verwijderd, groeit niet meer aan.

Artrose

Ik heb overgewicht, komt mijn artrose van de knie daardoor?
Er bestaat een relatie tussen overgewicht  en artrose aan de knie. Gewicht verliezen geeft vaak al een forse verbetering van de klachten. Daarnaast zijn de risico’s van een eventuele latere operatie veel kleiner als u een gezond gewicht heeft.
Beschadigt mijn knie sneller als ik pijnstillers neem bij pijn veroorzaakt door heupartrose?
Het gebruik van pijnstillers zal de slijtage niet zozeer versnellen, maar zal uitstel kunnen geven tot een operatie. Vooral als u jong bent, kan dit wenselijk zijn. Wel is het bij artrose in de knie verstandig om uw activiteiten aan te passen.
 
Kan ik te laat zijn voor een operatie aan mijn versleten knie?
Soms is het niet meer mogelijk om een knieprothese te plaatsen als de slijtage te ver is gevorderd. Dit gaat meestal gepaard met een extreme X- of O stand van de knie.

Totale knieprothese


Wordt de operatie van een totale knieprothese vaak uitgevoerd?
In Nederland worden per jaar ongeveer 18.000 knieprothesen geplaatst. Bij Orthopedium zijn de orthopeden gespecialiseerd in het uitvoeren van deze verrichting. U bent bij ons in goede handen voor het krijgen van een knieprothese. Klik hier voor alle informatie over het krijgen van een nieuwe knie.

Hoe lang gaat een knieprothese mee?
Uit onderzoek blijkt dat u 80% kans heeft dat de knieprothese 20 jaar of langer mee gaat. Per individu kan de kans verschillen, zeker bij jonge leeftijd en zware belasting kan de levensduur korter zijn. Wellicht zal deze levensduur langer worden door de nieuwe materialen die tegenwoordig worden toegepast zoals oxynium, keramiek en Titanium nitride (TiN) coatings.
 
Wanneer mag ik weer werken, sporten en deelnemen aan het verkeer na een totale knieprothese?
Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. U mag buiten fietsen als u zelfstandig zonder krukken loopt, u uw knie voldoende kunt buigen en u op één been in balans kunt staan. Sportactiviteiten worden hervat in overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt af van het werk wat u doet.

Halve knieprothese

Wanneer wordt gekozen voor een halve knieprothese?
De knie bestaat uit 3 met kraakbeen beklede compartimenten. De binnen-, buiten- en voorkant. Wanneer alleen de binnen- of de buitenkant van de knie is versleten kan hier soms een halve knieprothese worden geplaatst. Het voordeel van de ingreep van een halve knieprothese is dat de eigen knie grotendeels wordt behouden. Bovendien voelt de knie daardoor met een halve knieprothese, in vergelijking met een totale knieprothese, meer 'eigen' aan. De knie heeft een betere functie en toont een sneller herstel na de operatie. Wanneer echter zowel de binnen- als de buitenkant zijn versleten, kan een halve knieprothese niet meer worden geplaatst. Meestal zal dan worden gekozen voor een totale knie prothese.

HeupgewrichtArrow downArrow up

Beschadigt mijn heup sneller als ik pijnstillers neem bij pijn veroorzaakt door heupartrose?
Het gebruik van pijnstillers zal de slijtage niet zozeer versnellen, maar zal uitstel kunnen geven tot een operatie. Vooral als u jong bent, kan dit wenselijk zijn. Wel is het bij artrose in de heup verstandig om uw activiteiten aan te passen.

Ik heb overgewicht, komt mijn artrose daardoor?
De relatie met overgewicht bestaat vooral bij artrose van de knie, bij de heup is deze relatie niet zo duidelijk. Gewicht verliezen geeft wel vaak een forse verbetering van de klachten. Daarnaast zijn de risico’s van een eventuele latere operatie veel kleiner als u een gezond gewicht heeft.

Wordt de operatie van een heupprothese vaak uitgevoerd?
In Nederland worden per jaar ongeveer 23.000 heupprothesen geplaatst. Bij Orthopedium zijn de orthopeden gespecialiseerd in het uitvoeren van deze verrichting. U bent bij ons in goede handen voor het krijgen van een heupprothese.

Wanneer mag ik na de operatie weer gaan fietsen, autorijden en sporten?
U mag de eerste weken na de operatie niet zelf autorijden, fietsen of sporten. Autorijden en fietsen kunt u, uiteraard voor eigen risico, hervatten als u goed kunt lopen zonder krukken; vaak is dit na ± 6- 8 weken.  Sporthervatting doet u in overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut. Het oefenen op een hometrainer met lage weerstand is al na 2 weken toegestaan.

Hoe stap ik veilig in en uit de auto na het krijgen van een heupprothese?
U legt een stevig kussen op de zitting van de autostoel (eventueel legt u daarop nog een plastic zak zodat u makkelijker kunt draaien). U zet de autostoel in de achterste stand en de rugleuning een stukje naar achteren. Parkeer de auto op de weg en niet tegen de stoeprand.
Uitstappen: laat uw knieën eerst naar buiten wijzen voordat u uit de auto stapt.
Instappen: zit een kwartslag gedraaid op de stoel met de benen nog naar buiten. Zorg ervoor dat u uw knieën goed naar buiten wijzen voordat u instapt.

Mijn been is dik na de operatie van de heupprothese, hoe lang blijft dit zo?
Zwelling van het been is na de operatie heel gewoon, u zult merken dat dit de eerste weken na de operatie vermindert. Goed oefenen na het krijgen van een heupprothese is belangrijk om de zwelling te verminderen. Ook zal de zwelling verminderen als u geregeld uw been hoog legt. Klik hier voor alle informatie over het krijgen van een nieuwe heup.

Hoe lang gaat een heupprothese mee?
Uit onderzoek blijkt dat u 95% kans heeft dat de heupprothese 15 jaar of langer mee gaat. Per individu kan de kans verschillen, zeker bij jonge leeftijd en zware belasting kan de levensduur korter zijn. Wellicht zal deze levensduur langer worden door de nieuwe materialen die tegenwoordig worden toegepast zoals oxynium, keramiek en nitriet coating.


 

 

SchoudergewrichtArrow downArrow up

Schouderprothese

Wordt de operatie van een schouderprothese vaak uitgevoerd?
In Nederland worden per jaar ongeveer 1500 schouderprotheses geplaatst. Klik hier voor alle informatie over het krijgen van een schouderprothese.

Hoe lang gaat een schouderprothese mee?
Een schouderprothese gaat ongeveer 10-15 jaar mee, maar bij zware belasting kan dit minder zijn.

Cuffruptuur

Wat is een cuff ruptuur?
Een cuff ruptuur is een scheur in een pees van de spieren die rondom het schoudergewricht liggen. De pees verbindt de spier en het bot, waardoor bij aanspanning van de spier de arm bewogen kan worden. Als één of meerdere pezen stuk zijn, kan de bewegingsmogelijkheid en de kracht van de arm verminderd zijn.

Moet een cuff ruptuur altijd worden geopereerd?
Nee,  boven de leeftijd van 65 jaar hebben veel mensen al een scheurtje in de pezen van de schouder zonder dat zij daar last van hebben. Daarnaast is niet elke scheur te hechten; het weefsel moet stevig genoeg zijn.

Hoe lang duurt het herstel na de hechting van een cuff ruptuur?
Dit herstel vergt vrij veel tijd. De schouder krijgt 6 weken rust zodat littekenweefsel kan worden gevormd. Daarna wordt de beweging en belasting langzaam opgebouwd. Het traject na behandeling van een cuff ruptuur neemt meerdere maanden in beslag en vraagt ook uw inzet met betrekking tot de oefentherapie.

Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder is een ontsteking van het kapsel dat zich om het schoudergewricht spant. Dit is een ontsteking, geen infectie, er is dus geen sprake van een bacterie of virus!

Hebben medicijnen nut bij de behandeling van een frozen shoulder?
Pijnstillers kunnen helpen bij een frozen shoulder, vooral voor comfort en om eventuele oefentherapie te ondersteunen. Een injectie met ontstekingsremmers in het gewricht kan de ontstekingsreactie dempen en op die wijze de klachten verminderen. Uiteindelijk is tijd de belangrijkste factor bij het herstel van een frozen shoulder.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een afspraak maken?

U kunt op verschillende manieren een afspraak maken, onlineper telefoon of u kunt worden teruggebeld door één van onze medewerkers om een afspraak te maken.

Wordt mijn behandeling bij jullie door mijn zorgverzekeraar vergoed?

Alle behandelingen die wij uitvoeren vallen onder verzekerde zorg. Dat betekent dat de kosten door uw zorgverzekeraar 100% worden vergoed na aftrek van uw eigen risico. Het wettelijk eigen risico voor 2015 is vastgesteld op €375,-. Mogelijk hebt u vrijwillig voor een hoger eigen risico gekozen.

Heb ik een verwijsbrief nodig voor een bezoek bij Orthopedium?

Vanaf 1 januari 2012 is het verplicht om verwijsgegevens te overhandigen aan de zorgverzekeraar.  De zorgverzekeraars stellen steeds strengere eisen aan de vergoeding van medisch specialistische zorg. Zonder een verwijsbrief worden de kosten voor een consult of behandeling bij een medisch specialist niet vergoed. Voor het maken van een afspraak dient u in het bezit te zijn van een verwijsbrief van uw huisarts/bedrijfsarts/ medisch specialist, tenzij u door uw huisarts via ZorgDomein bent verwezen, dan zijn wij al in het bezit van uw digitale verwijsbrief. U bent in dat geval in het bezit van een ZD-nummer.

De verwijsbrief moet bestaat uit de volgende gegevens:

 • Naam patiënt
 • Naam verwijzer
 • Datering (LET OP: De datum van de verwijsbrief moet liggen vóór of op de dag van uw eerste consult)
 • Indicatie

In welke situaties moet ik een verwijsbrief meenemen?

 • Nieuwe patiënt, nieuwe zorgvraag (u komt voor de 1ekeer bij Orthopedium)
 • Bestaande patiënt, nieuwe zorgvraag (u bent onder behandeling bij één van onze specialisten maar u heeft een andere klacht, waarvoor u naar de specialist moet.)
 • Bestaande patiënt, oude zorgvraag waarvan de behandeling is beëindigd in overleg met de medisch specialist (de specialist heeft bij het laatste bezoek laten weten dat u niet meer terug hoeft te komen).

Wat is Orthopedium voor organisatie?

Orthopedium is een hooggespecialiseerde kliniek in Delft opgericht door orthopedisch chirurgen.  Alle behandelingen vallen onder verzekerde zorg. Er werken 8 orthopedisch chirurgen die binnen de orthopedie gespecialiseerd zijn in een deelgebied van het bewegingsapparaat, zoals knie, heup of schouder. Onderdeel van de medische visie is dat u als patiënt advies en behandeling krijgt van de meest deskundige specialist voor uw klacht. Deze specialisatie uit zich in maximale gezondheidswinst voor de patiënt. Orthopedium geeft vooraf inzicht in het te verwachten resultaat van de behandeling. De kritische patiënt geeft de kliniek bestaansrecht, al onze medewerkers doen er dan ook alles aan om te zorgen dat u zich welkom en gehoord voelt.

Welke wachttijden gelden voor de verschillende behandelingen?

Klik hier voor een actueel overzicht van onze wachttijden.

Waar wordt mijn behandeling uitgevoerd?

Orthopedium beschikt over twee locaties waar behandelingen worden uitgevoerd. In Kliniek Orthopedium in Delft worden alle dagbehandelingen verricht. In het Vlietland Ziekenhuis te Schiedam worden de behandelingen met een korte opname uitgevoerd. De efficiënte organisatie en planning van de behandelingen zorgt er voor dat u altijd snel bij ons terecht kunt. Zo bent u altijd verzekerd van kwalitatieve en deskundige zorg.

Wat gebeurt er als ik niet in Kliniek Orthopedium in Delft geopereerd kan worden?

Als u niet in Delft geopereerd kunt worden, bijvoorbeeld door uw medische voorgeschiedenis, dan wordt u door uw eigen orthopeed in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam geopereerd. U krijgt dan van tevoren een afspraak bij de anesthesioloog in het Vlietland Ziekenhuis.

Wanneer word ik gebeld voor opname?

Als u wordt geopereerd in het Vlietland Ziekenhuis wordt u ongeveer 6 weken voor opname door ons gebeld. U hoeft zelf hierover geen contact op te nemen. Als u voorkeur heeft voor een bepaalde periode dan zullen wij hier zoveel mogelijk rekening mee houden. 

Mag ik roken voor de operatie, wat is jullie advies?

Wij adviseren u 7 dagen, maar zeker 48 uur vóór de geplande operatiedatum te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat roken de wondgenezing vertraagt en hierdoor kunnen mogelijke complicaties optreden na de operatie.

Kan ik Orthopedium goed bereiken met de auto?

Kliniek Orthopedium in Delft is uitstekend bereikbaar met de auto: de kliniek ligt naast de snelweg A13. Bij onze kliniek kunt u gratis parkeren. Ook beschikken wij over een gereserveerde parkeerplaats voor het halen en brengen van patiënten, vlak naast het gebouw.

Mijn vraag staat er niet tussen? 

U kunt uw vraag stellen door een e-mail te sturen aan info@orthopedium.nl  of u kunt ons telefonisch bereiken onder telefoonnummer 088-0088444.  Wij streven er naar uw vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Veelgestelde vragen - Kniegewricht

Knie kijkoperatie


Is een knie kijkoperatie veilig?
Ja, een knie kijkoperatie is een veilige ingreep. De kans op een complicatie bij deze operatie is klein. Klik hier voor alle informatie over de knie kijkoperatie.

Wanneer mag ik weer werken, sporten en deelnemen aan het verkeer na een kniekijkoperatie?
Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. U mag buiten fietsen als u zelfstandig zonder krukken loopt, u uw knie voldoende kunt buigen en u op één been in balans kunt staan. Sportactiviteiten kunnen, als de knie het toelaat, voorzichtig worden hervat na 4 tot 6 weken, tenzij anders met u wordt afgesproken door uw orthopeed en/of fysiotherapeut. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt af van het werk wat u doet. Hervatten van een kantoorbaan is meestal mogelijk na enkele dagen. Zwaarder werk kan meestal na enkele weken worden hervat.

Voorste kruisband reconstructie

 

Waarom wordt mijn gescheurde voorste kruisband niet meer gehecht?
De gescheurde voorste kruisband geneest niet meer, ook niet als hij wordt gehecht. Daarom heeft het hechten van de voorste kruisband  geen zin.

Is er bij een gescheurde voorste kruisband altijd een operatie nodig?
Nee, soms is dit niet (direct) nodig. Als de voorste kruisband net is gescheurd, begint u met rust, lopen met krukken, eventueel een steunend verband en bij uitzondering een brace. Er wordt een traject gestart met fysiotherapie waarbij de bovenbeenspieren goed worden getraind en veel aandacht wordt besteed aan de coördinatie en samenwerking van de spieren rond de knie. Hiermee wordt veelal voldoende stabiliteit gecreëerd om de dagelijkse dingen te doen en om lichte sportactiviteiten te doen. Als de knie echter meer stabiliteit nodig heeft dan met fysiotherapie kan worden bereikt of als de orthopeed inschat dat de knie zonder operatie te veel schade zal oplopen, wordt besloten tot een reconstructie van de voorste kruisband. 

Gescheurde meniscus

Mijn meniscus is gescheurd, wat gaat er gebeuren?
Een gescheurde meniscus geneest niet vanzelf. Soms kan de scheur gehecht worden, maar meestal zal het gescheurde gedeelte van de meniscus moeten worden verwijderd. Er wordt niet meer dan nodig verwijderd van de meniscus, zodat de schokdempende functie van de meniscus zoveel mogelijk wordt behouden. Het gedeelte van de meniscus dat is verwijderd, groeit niet meer aan.

Artrose

Ik heb overgewicht, komt mijn artrose van de knie daardoor?
Er bestaat een relatie tussen overgewicht  en artrose aan de knie. Gewicht verliezen geeft vaak al een forse verbetering van de klachten. Daarnaast zijn de risico’s van een eventuele latere operatie veel kleiner als u een gezond gewicht heeft.
Beschadigt mijn knie sneller als ik pijnstillers neem bij pijn veroorzaakt door heupartrose?
Het gebruik van pijnstillers zal de slijtage niet zozeer versnellen, maar zal uitstel kunnen geven tot een operatie. Vooral als u jong bent, kan dit wenselijk zijn. Wel is het bij artrose in de knie verstandig om uw activiteiten aan te passen.
 
Kan ik te laat zijn voor een operatie aan mijn versleten knie?
Soms is het niet meer mogelijk om een knieprothese te plaatsen als de slijtage te ver is gevorderd. Dit gaat meestal gepaard met een extreme X- of O stand van de knie.

Totale knieprothese


Wordt de operatie van een totale knieprothese vaak uitgevoerd?
In Nederland worden per jaar ongeveer 18.000 knieprothesen geplaatst. Bij Orthopedium zijn de orthopeden gespecialiseerd in het uitvoeren van deze verrichting. U bent bij ons in goede handen voor het krijgen van een knieprothese. Klik hier voor alle informatie over het krijgen van een nieuwe knie.

Hoe lang gaat een knieprothese mee?
Uit onderzoek blijkt dat u 80% kans heeft dat de knieprothese 20 jaar of langer mee gaat. Per individu kan de kans verschillen, zeker bij jonge leeftijd en zware belasting kan de levensduur korter zijn. Wellicht zal deze levensduur langer worden door de nieuwe materialen die tegenwoordig worden toegepast zoals oxynium, keramiek en Titanium nitride (TiN) coatings.
 
Wanneer mag ik weer werken, sporten en deelnemen aan het verkeer na een totale knieprothese?
Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. U mag buiten fietsen als u zelfstandig zonder krukken loopt, u uw knie voldoende kunt buigen en u op één been in balans kunt staan. Sportactiviteiten worden hervat in overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt af van het werk wat u doet.

Halve knieprothese

Wanneer wordt gekozen voor een halve knieprothese?
De knie bestaat uit 3 met kraakbeen beklede compartimenten. De binnen-, buiten- en voorkant. Wanneer alleen de binnen- of de buitenkant van de knie is versleten kan hier soms een halve knieprothese worden geplaatst. Het voordeel van de ingreep van een halve knieprothese is dat de eigen knie grotendeels wordt behouden. Bovendien voelt de knie daardoor met een halve knieprothese, in vergelijking met een totale knieprothese, meer 'eigen' aan. De knie heeft een betere functie en toont een sneller herstel na de operatie. Wanneer echter zowel de binnen- als de buitenkant zijn versleten, kan een halve knieprothese niet meer worden geplaatst. Meestal zal dan worden gekozen voor een totale knie prothese.

Veelgestelde vragen - Heupgewricht

Beschadigt mijn heup sneller als ik pijnstillers neem bij pijn veroorzaakt door heupartrose?
Het gebruik van pijnstillers zal de slijtage niet zozeer versnellen, maar zal uitstel kunnen geven tot een operatie. Vooral als u jong bent, kan dit wenselijk zijn. Wel is het bij artrose in de heup verstandig om uw activiteiten aan te passen.

Ik heb overgewicht, komt mijn artrose daardoor?
De relatie met overgewicht bestaat vooral bij artrose van de knie, bij de heup is deze relatie niet zo duidelijk. Gewicht verliezen geeft wel vaak een forse verbetering van de klachten. Daarnaast zijn de risico’s van een eventuele latere operatie veel kleiner als u een gezond gewicht heeft.

Wordt de operatie van een heupprothese vaak uitgevoerd?
In Nederland worden per jaar ongeveer 23.000 heupprothesen geplaatst. Bij Orthopedium zijn de orthopeden gespecialiseerd in het uitvoeren van deze verrichting. U bent bij ons in goede handen voor het krijgen van een heupprothese.

Wanneer mag ik na de operatie weer gaan fietsen, autorijden en sporten?
U mag de eerste weken na de operatie niet zelf autorijden, fietsen of sporten. Autorijden en fietsen kunt u, uiteraard voor eigen risico, hervatten als u goed kunt lopen zonder krukken; vaak is dit na ± 6- 8 weken.  Sporthervatting doet u in overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut. Het oefenen op een hometrainer met lage weerstand is al na 2 weken toegestaan.

Hoe stap ik veilig in en uit de auto na het krijgen van een heupprothese?
U legt een stevig kussen op de zitting van de autostoel (eventueel legt u daarop nog een plastic zak zodat u makkelijker kunt draaien). U zet de autostoel in de achterste stand en de rugleuning een stukje naar achteren. Parkeer de auto op de weg en niet tegen de stoeprand.
Uitstappen: laat uw knieën eerst naar buiten wijzen voordat u uit de auto stapt.
Instappen: zit een kwartslag gedraaid op de stoel met de benen nog naar buiten. Zorg ervoor dat u uw knieën goed naar buiten wijzen voordat u instapt.

Mijn been is dik na de operatie van de heupprothese, hoe lang blijft dit zo?
Zwelling van het been is na de operatie heel gewoon, u zult merken dat dit de eerste weken na de operatie vermindert. Goed oefenen na het krijgen van een heupprothese is belangrijk om de zwelling te verminderen. Ook zal de zwelling verminderen als u geregeld uw been hoog legt. Klik hier voor alle informatie over het krijgen van een nieuwe heup.

Hoe lang gaat een heupprothese mee?
Uit onderzoek blijkt dat u 95% kans heeft dat de heupprothese 15 jaar of langer mee gaat. Per individu kan de kans verschillen, zeker bij jonge leeftijd en zware belasting kan de levensduur korter zijn. Wellicht zal deze levensduur langer worden door de nieuwe materialen die tegenwoordig worden toegepast zoals oxynium, keramiek en nitriet coating.


 

 

Veelgestelde vragen - Schoudergewricht

Schouderprothese

Wordt de operatie van een schouderprothese vaak uitgevoerd?
In Nederland worden per jaar ongeveer 1500 schouderprotheses geplaatst. Klik hier voor alle informatie over het krijgen van een schouderprothese.

Hoe lang gaat een schouderprothese mee?
Een schouderprothese gaat ongeveer 10-15 jaar mee, maar bij zware belasting kan dit minder zijn.

Cuffruptuur

Wat is een cuff ruptuur?
Een cuff ruptuur is een scheur in een pees van de spieren die rondom het schoudergewricht liggen. De pees verbindt de spier en het bot, waardoor bij aanspanning van de spier de arm bewogen kan worden. Als één of meerdere pezen stuk zijn, kan de bewegingsmogelijkheid en de kracht van de arm verminderd zijn.

Moet een cuff ruptuur altijd worden geopereerd?
Nee,  boven de leeftijd van 65 jaar hebben veel mensen al een scheurtje in de pezen van de schouder zonder dat zij daar last van hebben. Daarnaast is niet elke scheur te hechten; het weefsel moet stevig genoeg zijn.

Hoe lang duurt het herstel na de hechting van een cuff ruptuur?
Dit herstel vergt vrij veel tijd. De schouder krijgt 6 weken rust zodat littekenweefsel kan worden gevormd. Daarna wordt de beweging en belasting langzaam opgebouwd. Het traject na behandeling van een cuff ruptuur neemt meerdere maanden in beslag en vraagt ook uw inzet met betrekking tot de oefentherapie.

Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder is een ontsteking van het kapsel dat zich om het schoudergewricht spant. Dit is een ontsteking, geen infectie, er is dus geen sprake van een bacterie of virus!

Hebben medicijnen nut bij de behandeling van een frozen shoulder?
Pijnstillers kunnen helpen bij een frozen shoulder, vooral voor comfort en om eventuele oefentherapie te ondersteunen. Een injectie met ontstekingsremmers in het gewricht kan de ontstekingsreactie dempen en op die wijze de klachten verminderen. Uiteindelijk is tijd de belangrijkste factor bij het herstel van een frozen shoulder.

Naar boven
Afspraak maken
Reviews
Vergoeding
Orthopeden
De kliniek

Afspraak maken

U wilt een afspraak maken bij Orthopedium. Via onderstaand formulier kunt u uw gegevens invullen. Wanneer het formulier in goede orde door ons is ontvangen, nemen wij binnen 1 werkdag contact met u op om een afspraak met u te maken. Voor een goede afhandeling van uw aanvraag, dient u alle velden zo volledig mogelijk in te vullen.

Aanhef *
Voorletter(s) *
Achternaam *
In dit veld kunt u uw tussenvoegsel ook plaatsen
Meisjesnaam
Geboortedatum *
Uw telefoonnnummer *
E-mailadres *
Gewricht *
 

Wordt uw behandeling vergoed?

Vergoeding Zorgverzekeraars

Alle behandelingen die wij uitvoeren vallen onder de verzekerde zorg en worden 100% vergoed met aftrek van uw eigen risico. Orthopedium heeft in 2018 weer met alle verzekeraars een overeenkomst. Klik hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars en de contracten met Orthopedium voor 2018.

Heeft u vragen over uw vergoeding?

U kunt ons bereiken onder telefoonnummer 088 - 0088 444 of via e-mail info@orthopedium.nl.

Meer over vergoedingen

Orthopedisch specialisten voor uw veelgestelde-vragen

Deskundig en professioneel

De orthopeden van Kliniek Orthopedium behoren tot de top van hun vakgebied. Iedere orthopeed heeft jarenlange ervaring en een specialisatie gericht op knie, heup of schouder.

Zij passen de nieuwste behandeltechnieken toe bij een Meniscus en werken in moderne operatiekamers aan uw herstel. Door de persoonlijke aanpak bent u verzekerd van de beste deskundige hulp voor uw Meniscus.

De kliniek

Welkom bij Kliniek Orthopedium

Kliniek Orthopedium is een orthopedische kliniek in Delft. Onze orthopeden zijn gespecialiseerd in het behandelen van alle soorten knie-, heup- en schouderaandoeningen. Iedereen die binnen ons specialisatiegebied valt, en een operatie of behandeling nodig heeft, is welkom bij Kliniek Orthopedium.

In goede handen

De orthopeden van Kliniek Orthopedium behoren tot de top van hun vakgebied. De up-to-date kennis, een persoonlijke aanpak en de passie voor ons vak maakt dat u bij ons team in goede handen bent. Iedere orthopeed heeft ervaring en is gespecialiseerd in zijn eigen vakgebied.

Kwaliteit

Juist die specialisatie bevordert de kwaliteit van uw behandeling. De operaties en behandelingen vinden plaats volgens de nieuwste behandelmethoden en worden uitgevoerd in moderne operatiekamers, in het ziekenhuis of bij ons in de kliniek.

Een geruststellende gedachte

De Nationale Zorg Jaarprijs heeft Kliniek Orthopedium uitgeroepen tot Topkliniek van Nederland. De kwaliteit van de specialistische orthopedische zorg en de positieve patiëntenwaardering waren voor de jury redenen om Orthopedium tot winnaar te kiezen. Deze publieksprijs is ook een enorme waardering van onze patiënten. Hiermee geven zij aan zich te herkennen in datgene waar Orthopedium voor staat: kwaliteit leveren met veel aandacht voor persoonlijke zorg.

Volledig vergoed

Alle behandelingen die wij uitvoeren vallen onder de verzekerde zorg en worden daardoor vergoed. U kunt telefonisch of per e-mail bij ons navragen of Orthopedium een overeenkomst heeft met uw zorgverzekeraar. Zie ook het vergoedingsoverzicht.

Wanneer het u schikt

Als u zich laat behandelen of opereren bij Orthopedium, dan maken wij in overleg met u een afspraak. Daarbij heeft onze kliniek geen lange wachttijden: vaak kunt u snel bij ons terecht.

Wachtruimte Orthopedium in Delft
Wachtruimte Orthopedium in Delft
Wachtruimte orthopedisch Kliniek Orthopedium
Hoofdingang Orthopedium