Vorige pagina

Schouder stabilisatie

InleidingArrow downArrow up

Uitleg behandeling

Het schoudergewricht is gevoelig voor instabiliteit. Van alle gewrichten gaat de schouder het gemakkelijkst uit de kom. De kop van de schouder is relatief groot ten opzichte van de kom. Het schouderkapsel en  spier-/ peesmanchet om het gewricht moeten de stabiliteit waarborgen.

Klachten bij instabilisatie van de schouder

 

Een schoudergewricht dat al eens uit de kom is geweest, kan klachten blijven geven zoals:

 • Pijn.
 • Een "klikkend" geluid maken.
 • Onbetrouwbaar aanvoelen.
 • Bij relatief kleine verkeerde bewegingen weer uit de kom gaan.

Als de schouder voor de eerste keer uit de kom gaat, zal de schouder in het ziekenhuis worden teruggezet in de kom. Met een röntgenfoto wordt beoordeeld of het bot ook is beschadigd met het uit de kom gaan. Als de klachten van instabiliteit en/of pijn toch blijven, zal eerst een onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van deze klachten.

BehandelingArrow downArrow up

Schouderstabilisatie

Het herstellen van het beschadigde deel van het gewricht is meestal voldoende als stabilisatie van de schouder.

De operatie voor een schouderstabilisatie verloopt als volgt:

 • De operatie verloopt onder algehele anesthesie (narcose).
 • De stabilisatie van de schouder vindt plaats door middel van een kijkoperatie met snel herstel van de afgescheurde structuren.
 • Via een kleine wond aan de achterzijde van de schouder wordt de camera ingebracht met een spoelsysteem.
 • Het hele schoudergewricht wordt beoordeeld, de diagnose van schouderinstabiliteit kan worden bevestigd en het operatieplan wordt nu definitief gemaakt.
 • Met behulp van de camera worden nu (meestal) 2 extra openingen gemaakt in de huid voor de overige operatie instrumenten.
 • De gescheurde kraakbeenrand van de schouderkom wordt teruggebracht op de juiste plek en daar vastgezet met zogenaamde botankers.
 • Als de stabiliteit van de schouder is hersteld, wordt de schouder gespoeld, en de wondjes gesloten.
 • Er wordt een verband en een sling aangelegd om beweging tijdelijk te beperken.

VoorbereidingArrow downArrow up

Voordat u de behandeling van schouder stabilisatie ondergaat, vindt een aantal voorbereidingen plaats:

 • U bezoekt de POS-medewerker, orthopedisch consulente en/of anesthesioloog. Deze bepaalt of u de operatie van een schouder stabilisatie kunt ondergaan en geeft u uitleg over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de ingreep. Meer informatie over anesthesie leest u hier.
 • Help mee aan uw veilige behandeling bij Orthopedium, lees de Orthopedium Patientveiligheidskaart of de printversie voor alle informatie hoe u hieraan zelf kunt bijdragen.
 • De operatiedag van schouder stabilisatie wordt ingepland. De totale opnameduur van een schouder stabilisatie is een paar uur. U komt op de operatiedag naar kliniek Orthopedium Delft.
 • U herstelt thuis van de operatie en mag uw arm de eerste weken niet gebruiken.  Denkt u dat u het thuis toch niet (zonder hulp) gaat redden, bespreek dit dan met de orthopedisch consulente van Orthopedium. Zij geeft uw hulpvraag door aan de transferverpleegkundige in het Vlietland Ziekenhuis of aan de thuiszorg instelling van uw woonplaats.

OpnameArrow downArrow up

Op de dag van opname draagt u gemakkelijk zittende kleding en schoeisel. Persoonlijke spullen zoals medicijnen, medicatiepaspoort, kleding en toiletartikelen neemt u mee. Laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis.

Opname bij schouder stabilsatie

De operatiedag van een schouder stabilisatie verloopt als volgt:

 • U verschijnt nuchter op de afgesproken tijd in de kliniek.
 • Na voorbereiding door de anesthesioloog vindt de operatie plaats in de operatiekamer.
 • Na de ingreep komt u rustig bij van de verdoving in de uitslaapkamer.
 • U krijgt een schoudersling om de beweging van uw arm te bepreken. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de zorgvuldig herstelde structuren los scheuren.

Na de operatie krijgt u instructies van de fysiotherapeut over welke oefeningen u zelf mag doen. Het is van belang dat u zelf de dag na de operatie naar uw behandelend fysiotherapeut gaat. 

HerstelArrow downArrow up

Na een schouderstabilisatie

Het herstel van een schouder stabilisatie operatie duurt circa 6 maanden en verloopt in grote lijnen als volgt:

 • Fysiotherapie is nodig om de spierkracht en coördinatie weer optimaal te krijgen. Pijn en zwelling geven aan dat de grens van het belasten bereikt is.
 • De hechtingen worden na ongeveer 14 dagen verwijderd.
 • Het is verstandig om de eerste periode na behandeling van een schouder stabilisatie hulp uit uw omgeving te vragen bij zware huishoudelijke klussen en zaken waarbij u 2 armen nodig heeft.
 • 24 uur na de operatie mag u het verband verwijderen, de hechtstrips moet u laten zitten. Daarna mag u ook kort douchen (< 10 minuten) .

Pas na minimaal 6 weken kunt u de arm weer iets gaan belasten, maar de functie is pas na ongeveer een half jaar volledig hersteld. U mag autorijden als uw schouder weer betrouwbaar voelt en dus krachtig en stabiel genoeg is. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt  af van het soort werk dat u doet.

VerwachtingenArrow downArrow up

De verwachtingen van een schouder stabilisatie zijn hooggespannen. De wens is een stabiele, pijnloze schouder, zonder bewegingsbeperkingen. De schouder wordt door deze operatie meestal iets stijver dan voor de operatie. De resultaten van een schouder stabilisatie zijn over het algemeen goed.

Realiseert u zich echter goed dat bij deze ingreep een kans bestaat op een complicatie. Daarnaast is het   revalidatietraject lang. Toch zijn de meeste patiënten erg tevreden na de stabilisatie van hun schouder.

Complicaties na een schouderstabilisatie

Bij iedere ingreep kunnen complicaties ontstaan. Over complicaties die te maken kunnen hebben met de anesthesie, leest u hier meer.
Overleg bij onderstaande complicaties met uw specialist voor eventuele behandeling:

 • Nabloeding in de schouder.
 • De wond blijft soms lang gevoelig na behandeling van een schouder stabilisatie.
 • Opnieuw instabiliteit van de schouder.
 • Infectie van de schouder na behandeling van een schouder stabilisatie.
 • Schade door de operatie aan structuren rond de schouder, zoals zenuwen of bloedvaten; dit is zeer zeldzaam.

Soms is het resultaat van de hechting van de stabilisatie niet wat u ervan had gehoopt. Het is belangrijk dat u hierover spreekt met uw behandelend orthopeed.

VragenArrow downArrow up

Kan een stabilisatie schouderoperatie altijd via een kijkoperatie?
Nee, dat kan niet altijd. Wel kan uw orthopeed vantevoren een inschatting maken of uw stabilisatie van de schouder met behulp van een kijkoperatie zal lukken of niet.

Hoe lang blijft mijn schouder pijnlijk? 
De meeste patiënten ervaren een korte verergering van de pijn net na de operatie, waarna de pijn langzaamaan afneemt.

Hoe lang blijft mijn schouder dik?
De zwelling van de schouder verdwijnt langzaam in de eerste weken na de operatie.

Wordt mijn schouder weer helemaal de oude?
Het belangrijkste is dat uw schouder weer stabiel aanvoelt. Door de stabiliserende operatie kan de schouder iets stijver worden. Daar heeft u in het dagelijkse leven overigens meestal geen last van. Ik heb al eens een stabiliserende operatie gehad, maar nu is mijn schouder weer instabiel geworden.

Wanneer mag ik weer beginnen met mijn werk?
De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt  af van het soort werk dat u doet. Overleg met uw bedrijfsarts en uw orthopedisch chirurg.

Kan de operatie van een schouder stabilisatie worden herhaald?
Meestal lukt het om de schouder weer stabiel te krijgen. Zo’n tweede hersteloperatie kan niet altijd met een kijkoperatie, vaak wordt gekozen voor een open operatie, dus via een snee aan de voorzijde van de schouder.

Wanneer mag ik weer onder de douche na de operatie?
U mag na 24-uur kort douchen (< 10 minuten), de wondjes en hechtpleisters mogen nat worden.

Ik heb gelezen dat er 'ankertjes' worden geplaatst in mijn schouder, wat zijn dat?

Ankers zijn een soort schroefjes met hechtdraad eraan vast, die voor stevige fixatie kunnen zorgen en de schouder op een betrouwbare wijze kunnen stabiliseren.

Hoe lang duurt het herstel na de stabilisatie? 
Dit herstel vergt vrij veel tijd. De schouder krijgt de eerste weken rust zodat littekenweefsel kan worden gevormd. Daarna wordt de beweging en belasting langzaam opgebouwd. Het natraject neemt meerdere maanden in beslag en vraagt ook uw inzet met betrekking tot de oefentherapie.

U kunt zich thuis voorbereiden op de operatie door de u geleverde informatie goed door te nemen. Met eventuele vragen kunt u contact opnemen met Orthopedium.

Op de polikliniek bespreekt uw behandelend orthopeed  het verwachte resultaat van de ingreep met u.

Niet operatiefArrow downArrow up

Instabiliteit van uw schouder geeft u het gevoel dat de kop van de schouder uit de kom gaat. Dit kan diverse redenen hebben, bijvoorbeeld een afwijkende stand van de kop t.o.v. de kom, uitgerekt kapsel, gescheurde pees of een kapotte kraakbeenring in de kom.

Voor mensen met instabiliteit klachten is het in eerste instantie noodzakelijk om middels fysiotherapie de spiercontrole en kracht te trainen rond het schoudergewricht. U moet er zeker 8-12 weken de tijd voor nemen om resultaat te verwachten.

Schouderstabilisatie

Als het trainen geen effect heeft moet u contact opnemen met een orthopeed om te kijken wat de (operatieve) vervolgstappen kunnen zijn.

Dagelijkse oefeningenArrow downArrow up

Schouder stabilisatie

Het schoudergewricht is gevoelig voor instabiliteit. Van alle gewrichten gaat de schouder het gemakkelijkst uit de kom. De kop van de schouder is relatief groot ten opzichte van de kom. Het schouderkapsel en  spier-/ peesmanchet om het gewricht moeten de stabiliteit waarborgen.

Klachten bij instabilisatie van de schouder

 

Een schoudergewricht dat al eens uit de kom is geweest, kan klachten blijven geven zoals:

 • Pijn.
 • Een "klikkend" geluid maken.
 • Onbetrouwbaar aanvoelen.
 • Bij relatief kleine verkeerde bewegingen weer uit de kom gaan.

Als de schouder voor de eerste keer uit de kom gaat, zal de schouder in het ziekenhuis worden teruggezet in de kom. Met een röntgenfoto wordt beoordeeld of het bot ook is beschadigd met het uit de kom gaan. Als de klachten van instabiliteit en/of pijn toch blijven, zal eerst een onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van deze klachten.

Schouder stabilisatie - Behandeling

Schouderstabilisatie

Het herstellen van het beschadigde deel van het gewricht is meestal voldoende als stabilisatie van de schouder.

De operatie voor een schouderstabilisatie verloopt als volgt:

 • De operatie verloopt onder algehele anesthesie (narcose).
 • De stabilisatie van de schouder vindt plaats door middel van een kijkoperatie met snel herstel van de afgescheurde structuren.
 • Via een kleine wond aan de achterzijde van de schouder wordt de camera ingebracht met een spoelsysteem.
 • Het hele schoudergewricht wordt beoordeeld, de diagnose van schouderinstabiliteit kan worden bevestigd en het operatieplan wordt nu definitief gemaakt.
 • Met behulp van de camera worden nu (meestal) 2 extra openingen gemaakt in de huid voor de overige operatie instrumenten.
 • De gescheurde kraakbeenrand van de schouderkom wordt teruggebracht op de juiste plek en daar vastgezet met zogenaamde botankers.
 • Als de stabiliteit van de schouder is hersteld, wordt de schouder gespoeld, en de wondjes gesloten.
 • Er wordt een verband en een sling aangelegd om beweging tijdelijk te beperken.

Schouder stabilisatie - Voorbereiding

Voordat u de behandeling van schouder stabilisatie ondergaat, vindt een aantal voorbereidingen plaats:

 • U bezoekt de POS-medewerker, orthopedisch consulente en/of anesthesioloog. Deze bepaalt of u de operatie van een schouder stabilisatie kunt ondergaan en geeft u uitleg over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de ingreep. Meer informatie over anesthesie leest u hier.
 • Help mee aan uw veilige behandeling bij Orthopedium, lees de Orthopedium Patientveiligheidskaart of de printversie voor alle informatie hoe u hieraan zelf kunt bijdragen.
 • De operatiedag van schouder stabilisatie wordt ingepland. De totale opnameduur van een schouder stabilisatie is een paar uur. U komt op de operatiedag naar kliniek Orthopedium Delft.
 • U herstelt thuis van de operatie en mag uw arm de eerste weken niet gebruiken.  Denkt u dat u het thuis toch niet (zonder hulp) gaat redden, bespreek dit dan met de orthopedisch consulente van Orthopedium. Zij geeft uw hulpvraag door aan de transferverpleegkundige in het Vlietland Ziekenhuis of aan de thuiszorg instelling van uw woonplaats.

Schouder stabilisatie - Opname

Op de dag van opname draagt u gemakkelijk zittende kleding en schoeisel. Persoonlijke spullen zoals medicijnen, medicatiepaspoort, kleding en toiletartikelen neemt u mee. Laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis.

Opname bij schouder stabilsatie

De operatiedag van een schouder stabilisatie verloopt als volgt:

 • U verschijnt nuchter op de afgesproken tijd in de kliniek.
 • Na voorbereiding door de anesthesioloog vindt de operatie plaats in de operatiekamer.
 • Na de ingreep komt u rustig bij van de verdoving in de uitslaapkamer.
 • U krijgt een schoudersling om de beweging van uw arm te bepreken. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de zorgvuldig herstelde structuren los scheuren.

Na de operatie krijgt u instructies van de fysiotherapeut over welke oefeningen u zelf mag doen. Het is van belang dat u zelf de dag na de operatie naar uw behandelend fysiotherapeut gaat. 

Schouder stabilisatie - Herstel

Na een schouderstabilisatie

Het herstel van een schouder stabilisatie operatie duurt circa 6 maanden en verloopt in grote lijnen als volgt:

 • Fysiotherapie is nodig om de spierkracht en coördinatie weer optimaal te krijgen. Pijn en zwelling geven aan dat de grens van het belasten bereikt is.
 • De hechtingen worden na ongeveer 14 dagen verwijderd.
 • Het is verstandig om de eerste periode na behandeling van een schouder stabilisatie hulp uit uw omgeving te vragen bij zware huishoudelijke klussen en zaken waarbij u 2 armen nodig heeft.
 • 24 uur na de operatie mag u het verband verwijderen, de hechtstrips moet u laten zitten. Daarna mag u ook kort douchen (< 10 minuten) .

Pas na minimaal 6 weken kunt u de arm weer iets gaan belasten, maar de functie is pas na ongeveer een half jaar volledig hersteld. U mag autorijden als uw schouder weer betrouwbaar voelt en dus krachtig en stabiel genoeg is. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt  af van het soort werk dat u doet.

Schouder stabilisatie - Verwachtingen

De verwachtingen van een schouder stabilisatie zijn hooggespannen. De wens is een stabiele, pijnloze schouder, zonder bewegingsbeperkingen. De schouder wordt door deze operatie meestal iets stijver dan voor de operatie. De resultaten van een schouder stabilisatie zijn over het algemeen goed.

Realiseert u zich echter goed dat bij deze ingreep een kans bestaat op een complicatie. Daarnaast is het   revalidatietraject lang. Toch zijn de meeste patiënten erg tevreden na de stabilisatie van hun schouder.

Complicaties na een schouderstabilisatie

Bij iedere ingreep kunnen complicaties ontstaan. Over complicaties die te maken kunnen hebben met de anesthesie, leest u hier meer.
Overleg bij onderstaande complicaties met uw specialist voor eventuele behandeling:

 • Nabloeding in de schouder.
 • De wond blijft soms lang gevoelig na behandeling van een schouder stabilisatie.
 • Opnieuw instabiliteit van de schouder.
 • Infectie van de schouder na behandeling van een schouder stabilisatie.
 • Schade door de operatie aan structuren rond de schouder, zoals zenuwen of bloedvaten; dit is zeer zeldzaam.

Soms is het resultaat van de hechting van de stabilisatie niet wat u ervan had gehoopt. Het is belangrijk dat u hierover spreekt met uw behandelend orthopeed.

Schouder stabilisatie - Vragen

Kan een stabilisatie schouderoperatie altijd via een kijkoperatie?
Nee, dat kan niet altijd. Wel kan uw orthopeed vantevoren een inschatting maken of uw stabilisatie van de schouder met behulp van een kijkoperatie zal lukken of niet.

Hoe lang blijft mijn schouder pijnlijk? 
De meeste patiënten ervaren een korte verergering van de pijn net na de operatie, waarna de pijn langzaamaan afneemt.

Hoe lang blijft mijn schouder dik?
De zwelling van de schouder verdwijnt langzaam in de eerste weken na de operatie.

Wordt mijn schouder weer helemaal de oude?
Het belangrijkste is dat uw schouder weer stabiel aanvoelt. Door de stabiliserende operatie kan de schouder iets stijver worden. Daar heeft u in het dagelijkse leven overigens meestal geen last van. Ik heb al eens een stabiliserende operatie gehad, maar nu is mijn schouder weer instabiel geworden.

Wanneer mag ik weer beginnen met mijn werk?
De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt  af van het soort werk dat u doet. Overleg met uw bedrijfsarts en uw orthopedisch chirurg.

Kan de operatie van een schouder stabilisatie worden herhaald?
Meestal lukt het om de schouder weer stabiel te krijgen. Zo’n tweede hersteloperatie kan niet altijd met een kijkoperatie, vaak wordt gekozen voor een open operatie, dus via een snee aan de voorzijde van de schouder.

Wanneer mag ik weer onder de douche na de operatie?
U mag na 24-uur kort douchen (< 10 minuten), de wondjes en hechtpleisters mogen nat worden.

Ik heb gelezen dat er 'ankertjes' worden geplaatst in mijn schouder, wat zijn dat?

Ankers zijn een soort schroefjes met hechtdraad eraan vast, die voor stevige fixatie kunnen zorgen en de schouder op een betrouwbare wijze kunnen stabiliseren.

Hoe lang duurt het herstel na de stabilisatie? 
Dit herstel vergt vrij veel tijd. De schouder krijgt de eerste weken rust zodat littekenweefsel kan worden gevormd. Daarna wordt de beweging en belasting langzaam opgebouwd. Het natraject neemt meerdere maanden in beslag en vraagt ook uw inzet met betrekking tot de oefentherapie.

U kunt zich thuis voorbereiden op de operatie door de u geleverde informatie goed door te nemen. Met eventuele vragen kunt u contact opnemen met Orthopedium.

Op de polikliniek bespreekt uw behandelend orthopeed  het verwachte resultaat van de ingreep met u.

Schouder stabilisatie - Niet operatief

Instabiliteit van uw schouder geeft u het gevoel dat de kop van de schouder uit de kom gaat. Dit kan diverse redenen hebben, bijvoorbeeld een afwijkende stand van de kop t.o.v. de kom, uitgerekt kapsel, gescheurde pees of een kapotte kraakbeenring in de kom.

Voor mensen met instabiliteit klachten is het in eerste instantie noodzakelijk om middels fysiotherapie de spiercontrole en kracht te trainen rond het schoudergewricht. U moet er zeker 8-12 weken de tijd voor nemen om resultaat te verwachten.

Schouderstabilisatie

Als het trainen geen effect heeft moet u contact opnemen met een orthopeed om te kijken wat de (operatieve) vervolgstappen kunnen zijn.

Schouder stabilisatie - Dagelijkse oefeningen

Naar boven
Afspraak maken
Reviews
Vergoeding
Orthopeden
De kliniek

Afspraak maken

U wilt een afspraak maken bij Orthopedium. Via onderstaand formulier kunt u uw gegevens invullen. Wanneer het formulier in goede orde door ons is ontvangen, nemen wij binnen 1 werkdag contact met u op om een afspraak met u te maken. Voor een goede afhandeling van uw aanvraag, dient u alle velden zo volledig mogelijk in te vullen.

Aanhef *
Voorletter(s) *
Achternaam *
In dit veld kunt u uw tussenvoegsel ook plaatsen
Meisjesnaam
Geboortedatum *
Uw telefoonnnummer *
E-mailadres *
Gewricht *
 

Wordt uw schouder stabilisatie vergoed?

Vergoeding Zorgverzekeraars

Alle behandelingen die wij uitvoeren vallen onder de verzekerde zorg en worden vergoed. Kliniek Orthopedium heeft voor 2018 met alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Dit betekent dat de totale kosten van de schouder stabilisatie worden vergoed.

Heeft u vragen over uw vergoeding?

U kunt ons bereiken onder telefoonnummer 088 - 0088 444 of via e-mail info@orthopedium.nl.

Meer over vergoedingen

Orthopedisch specialisten voor uw schouder stabilisatie

Deskundig en professioneel

De orthopeden van Kliniek Orthopedium behoren tot de top van hun vakgebied. Iedere orthopeed heeft jarenlange ervaring en een specialisatie gericht op knie, heup of schouder.

Zij passen de nieuwste behandeltechnieken toe bij een schouder stabilisatie en werken in moderne operatiekamers aan uw herstel. Door de persoonlijke aanpak bent u verzekerd van de beste deskundige hulp voor uw schouder stabilisatie.

De kliniek

Welkom bij Kliniek Orthopedium

Kliniek Orthopedium is een orthopedische kliniek in Delft. Onze orthopeden zijn gespecialiseerd in het behandelen van alle soorten knie-, heup- en schouderaandoeningen. Iedereen die binnen ons specialisatiegebied valt, en een operatie of behandeling nodig heeft, is welkom bij Kliniek Orthopedium.

In goede handen

De orthopeden van Kliniek Orthopedium behoren tot de top van hun vakgebied. De up-to-date kennis, een persoonlijke aanpak en de passie voor ons vak maakt dat u bij ons team in goede handen bent. Iedere orthopeed heeft ervaring en is gespecialiseerd in zijn eigen vakgebied.

Kwaliteit

Juist die specialisatie bevordert de kwaliteit van uw behandeling. De operaties en behandelingen vinden plaats volgens de nieuwste behandelmethoden en worden uitgevoerd in moderne operatiekamers, in het ziekenhuis of bij ons in de kliniek.

Een geruststellende gedachte

De Nationale Zorg Jaarprijs heeft Kliniek Orthopedium uitgeroepen tot Topkliniek van Nederland. De kwaliteit van de specialistische orthopedische zorg en de positieve patiëntenwaardering waren voor de jury redenen om Orthopedium tot winnaar te kiezen. Deze publieksprijs is ook een enorme waardering van onze patiënten. Hiermee geven zij aan zich te herkennen in datgene waar Orthopedium voor staat: kwaliteit leveren met veel aandacht voor persoonlijke zorg.

Volledig vergoed

Alle behandelingen die wij uitvoeren vallen onder de verzekerde zorg en worden daardoor vergoed. U kunt telefonisch of per e-mail bij ons navragen of Orthopedium een overeenkomst heeft met uw zorgverzekeraar. Zie ook het vergoedingsoverzicht.

Wanneer het u schikt

Als u zich laat behandelen of opereren bij Orthopedium, dan maken wij in overleg met u een afspraak. Daarbij heeft onze kliniek geen lange wachttijden: vaak kunt u snel bij ons terecht.

Wachtruimte Orthopedium in Delft
Wachtruimte Orthopedium in Delft
Wachtruimte orthopedisch Kliniek Orthopedium
Hoofdingang Orthopedium